ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΡΓΑ


 Κομποστοποίηση μεγάλης κλίμακας

 


 

  Σταθμοί συλλογής αστικών απορριμμάτων

 


 

Κομποστοποίηση μεγάλης κλίμακας

 



Κομποστοποίηση μικρής κλίμακας

 


 

Γενική άποψη Σουηδικού ΧΥΤΑ

 


 

Συμμετοχή σε εκθέσεις - EXPO 2010




Σεμινάρια - κατάρτηση



 


Ανακύκλωση - ΧΥΤΑ - κομποστοποίηση αποβλήτων

Κομποστοποίηση

Η κομποστοποίηση των απορριμμάτων δεν είναι πανάκεια, έχει υψηλά κόστη και καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, ρυπαίνει επίσης και τον περιβάλλοντα χώρο των μονάδων, ενώ τα προϊόντα της κομποστοποίησης έχουν πρόβλημα διάθεσης, ειδικά όταν η διαδικασία της κομποστοποίησης είναι μέτρια από τεχνολογικής άποψης και το αποτέλεσμα κακής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό (κομπόστα). Ερωτήματα όπως η απορρόφηση βαρέων μετάλλων της κομπόστας από τα φυτά, η επίδραση τους στην ανάπτυξη των φυτών, η ορθότητα των προδιαγραφών της κομπόστας, οι λοιμώξεις ή συνακόλουθες ύπουλες ασθένειες από τα παθογόνα βακτήρια και τα ανθεκτικά μικρόβια στη κομπόστα, κ.ά. δεν έχουν απαντηθεί με Ελληνικές επιστημονικές εργασίες και μελέτες για τα Ελληνικά σε χαρακτήρα απόβλητα/απορρίμματα. Το κόστος της βιολογικής επεξεργασίας με ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών υπολογίζεται πάνω από 50 Ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων.

Οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων δε περιορίζονται μόνο στη παραδοσιακή κομποστοποίηση των οικιακών αποβλήτων αλλά επεκτείνονται και στη παραγωγή υψηλής ποιότητας καύσιμο. Οι τεχνολογίες προετοιμασίας καύσιμου υλικού από προεπεξεργασία στερεών αποβλήτων γίνεται μέσω μηχανικής/βιολογικής διαδικασίας ξήρανσης, διαχωρισμού και καθαρισμού. Ως τελικό προϊόν αποδίδεται υψηλής ποιότητας καύσιμη ύλη, που μπορεί να αντικαταστάσει τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, λιγνίτη και φυσικό αέριο). Παράλληλα ανακτώνται χρήσιμα υλικά. Το καύσιμο καταλήγει σε τσιμεντοβιομηχανίες και σε Ατμό Ηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ.


Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων – ΧΥΤΑ

Γενικά η χώρα δεν έχει βρει αποτελεσματικές λύσεις για τα στερεά απόβλητα. Η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλό όγκο παραγόμενων αποβλήτων στην Ευρώπη. Η αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών αποκαλύπτει ορισμένες πτυχές αυτού του εκρηκτικού προβλήματος. Εξακολουθούν να λειτουργούν χωματερές και δεν προβλέπεται να κλείσουν πριν τα τέλη του 2014. Πρόκειται για παράνομες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται επίσημα από τους Δήμους. Από αυτές τις επίσημες χωματερές βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από ρέμα ή δάσος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα ή την πρόκληση πυρκαγιών.

Την τελευταία 10ετία, κάτω από την πίεση της επιβολής υψηλότατων προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκλεισαν 2.626 επίσημες χωματερές, συνολικής επιφάνειας 29.400 στρεμμάτων. Στην Ελλάδα μόλις το 85% των απορριμμάτων καταλήγει σε χώρους ταφής, τους Ελληνικούς Χ.Υ.Τ.Α, όταν η Ευρώπη έχει κάνει το επόμενο βήμα με τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ), όπου θάβονται υπολείμματα που απομένουν ύστερα από διαδικασίες διαχείρισης (Ανακύκλωση, Θερμική επεξεργασία, αναερόβια χώνευση, κλπ). Τα προηγούμενα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν στη διάθεσή τους ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1.000.000.000 Ευρώ για να λύσουν το πρόβλημα δημιουργίας νέων υποδομών διαχείρισης αστικών απορριμμάτων.

 

Ανακύκλωση

Η ΕΕ ανακυκλώνει μόλις το 25% των αστικών αποβλήτων της. Η Οδηγία Πλαίσιο για τα απόβλητα του 2008 ζητά την ανακύκλωση τουλάχιστον 50% των αποβλήτων των νοικοκυριών μέχρι το 2020. Η νομοθεσία κάνει έκκληση επίσης για μια «κοινωνία της ανακύκλωσης» η οποία προφανώς δεν έχει γίνει κατανοητή σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να εφαρμόζει  όλο και περισσότερο την πρακτική της ανακύκλωσης των αποβλήτων. Η συγκεκριμένη  διαδικασία γίνετε όλο και πιο δημοφιλής καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν υπηρεσίες ανακύκλωσης. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε άμεσα είναι δραστική μείωση των απορριμμάτων με πολιτικές επαναχρησιμοποίησης, καθώς και να ενισχύσουμε την ανακύκλωση. 


Πως οι Σουηδοί επεξεργάζονταιτα αστικά απορρίμματά τους και σχηματική παράσταση

ανακύκλωσης αποβλήτωνστην Ευρώπη (Friends of the Earth  Europe)


Σκανδιναβικοί δήμοι πρωτοπορούν και αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες που προσφέρει στους δημότες τους σε ακόμη ένα τομέα τη δημιουργία Πράσινου Σημείου. Πράσινα Σημεία είναι μια δοκιμασμένη πρακτική που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στη Σουηδία. Σε εύκολα προσβάσιμη και κοντινή απόσταση οι δημότες μπορούν να μεταφέρουν και αποθέσουν στους κάδους που υπάρχουν εκεί νόμιμα τα ογκώδη σκύβαλά τους. 


           
    
Πράσινο σημείο για ογκώδη  Πράσινο σημείο για μη ογκώδη     Ανακύκλωση μέσω κενού αέρος            

                      σκύβαλα                               σκύβαλα