Στις Σκανδιναβικές χώρες χτίζονται οι οάσεις της οικολογικής διαχείριση πόρων και θα μπορούσαν να ενισχύσουν με προγράμματα τον ευρωπαϊκό Νότο
Μερικά από τα δυνατά χαρτιά των χωρών της Σκανδιναβίας είναι οι περιοχές με πράσινη ανάπτυξη (SymbiosCities) και τα συστήματα διαχείρισης των αστικών και βιομηχανικών απορριμμάτων όπου ένας από τους κύριους στόχους είναι η συλλογή οργανικών και μη από όλους τους πολίτες όπου μόνο το λιγότερο από 4% των οικιακών αποβλήτων καταλήγει στις χωματερές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας πράσινης μοντέρνας πόλης (SymbiosCitiy) που ακολουθεί αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα είναι το Hammarby Sjöstad και βρίσκεται λίγο ποιο έξω από το κέντρο της Στοκχόλμης.
Πέρσι ελήφθη η πολιτική απόφαση της υποχρεωτικής ανακύκλωσης των τροφίμων με αποτέλεσμα την παραγωγή βιοκαυσίμων για την κίνηση των δημόσιων λεωφορείων και αυτοκινήτων που έχουν υποβληθεί στην απαραίτητη μετατροπή. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό τρόπο εκμετάλλευσης των αστικών απορριμμάτων όπου η επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται στη διαρκή ενημέρωση των πολιτών. Το κόστος της ενημέρωσης αναλαμβάνουν πλήρως οι θυγατρικές εταιρείες της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίες διαχειρίζονται τα δικά τους απορρίμματα.
Στη Σουηδία η τοπική αυτοδιοίκηση είναι υπεύθυνη για τα δικά της απορρίμματα που προέρχονται από τα σπίτια και τους πολίτες: συσκευασίες, χαρτί, γυαλί, οργανικά απόβλητα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικές συσκευές. Η συλλογή αυτών αποτελεί ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεχωριστά. Αυτές στη συνέχεια στέλνουν τα απορρίμματα στις μονάδες ενεργειακής επεξεργασίας τους. Οι πολίτες γίνονται συνιδιοκτήτες του οικολογικού σχεδίου της εκάστοτε τοπικής αυτοδιοίκησης από σωστή ενημέρωση και προώθηση απλών και πρακτικών μέτρων που κατά την υιοθέτησή τους διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.
Σημειωτέον ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στην ελληνική επικράτεια θα πρέπει, νομικά, να συστήσει θυγατρικές εταιρίες, ανά Περιφέρεια, όπως στη Σκανδιναβία, στην ευθύνη των οποίων θα είναι η κατασκευή και λειτουργία των μονάδων για την ενεργειακή διαχείριση των αποβλήτων. Οι εταιρίες αυτές απαραίτητα θα πρέπει να συμπράξουν με ενεργειακές εταιρίες που κατέχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία που θα εφαρμοσθεί. Με την υλοποίηση τέτοιων έργων, θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη, αφενός με την αύξηση των εσόδων στα Δημόσια ταμεία και αφετέρου με τα ανταποδοτικά οφέλη για τους πολίτες, όπως χαμηλά δημοτικά τέλη καθαριότητας κ.ά.
Τη στιγμή που στην Ελλάδα η κυβέρνηση κάνει διαγωνισμούς υποδομών βιοξήρανσης παραχωρώντας τη διαχείριση των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων, η Σουηδία αντιμετωπίζει έλλειψη απορριμμάτων λόγω του ότι τα απορρίμματα που φθάνουν στις υπάρχουσες μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης δεν καλύπτουν την λειτουργική ικανότητά τους. Η λύση βρίσκεται στην εισαγωγή 800.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως από Νορβηγία και Φιλανδία. Κλίνοντας μπορούμε να αναφερθούμε και στο γεγονός ότι η γνώμη των Σουηδών πολιτών μετράει σε δημοσκοπήσεις που αφορούν την ποιότητα της ζωής των.
Στις Σκανδιναβικές χώρες χτίζονται οι οάσεις του νέου καπιταλισμού?
Κάποτε ειπώθηκε πως το να γεννηθείς Βρετανός ήταν συνώνυμο με το να έχεις κερδίσει τον πρώτο αριθμό του λαχείου της ζωής. Σήμερα θα μπορούσε να ειπωθεί το ίδιο για όποιον γεννιέται στη Σκανδιναβία. Η Σουηδία όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Σκανδιναβίας έχουν αποφύγει όχι μόνο τη κρίση και τα υπόλοιπα οικονομικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά και τα δεινά των ΗΠΑ. Η επιτυχία τους βασίζεται στη προώθηση διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων χωρίς να θυσιάζουν αυτό που καθιστά πολύτιμο το μοντέλο τους: την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την προστασία των ανθρώπων από τις αναταράξεις του καπιταλιστικού συστήματος.