Τεχνολογίες επεξεργασίας αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων με σκοπό την εκμετάλλευση της παραγόμενης θερμικής ισχύος
Εστία με εσχάρες: Αποτελεί την παλαιότερη μέθοδο αποτέφρωσης και θα καλείται «μοντέρνα συμβατική μέθοδος». Κύριο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα καύσης των απορριμμάτων χωρίς προηγούμενη επεξεργασία (Mass Burning Combustion). Οι εσχάρες είναι συνήθως κυλιόμενες και η καύση λαμβάνει χώρα σε πολλαπλά στάδια. Ο πρωτεύων αέρας διοχετεύεται στο επίπεδο των εσχάρων. Τα παραγόμενα αέρια περιέχουν αιωρούμενα σωματίδια και ατελώς οξειδωμένες ενώσεις. Η πλήρης καύση τους ολοκληρώνεται σε θάλαμο μετά καύσης πάνω από την εστία, όπου τοποθετείται επιπρόσθετα βοηθητικός καυστήρας, προκειμένου να διατηρείται συνεχώς η θερμοκρασία πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Η εκλυόμενη θερμότητα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ατμού και εν συνεχεία ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκρότημα γεννήτριας-ατμοστροβίλου. Ο βαθμός απόδοσης είναι 20-25% από αντίστοιχο σταθμό στερεών καυσίμων (35-40%), καθώς λόγοι διάβρωσης δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη θερμοκρασιών άνω των 400 °C. Αύξηση του βαθμού απόδοσης επιτυγχάνεται σε μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας (τηλεθερμία) και ηλεκτρισμού. Η Εικόνα παρουσιάζει σχηματικά εγκατάσταση μοντέρνας καύσης απορριμμάτων με εσχάρα. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της τεχνολογίας εστία με εσχάρα είναι η μη απαραίτητη προεπεξεργασία των αποβλήτων σε ομογενές καύσιμο.
Σχηματικές παράστασεις εστίας με εσχάρες
Πυρόλυση: Τεχνολογία η οποία επιστημονικά αποτελεί και μέρος της διαδικασίας της αεριοποίησης, κατά την πυρόλυση πραγματοποιείται θερμική αποικοδόμηση της οργανικής ύλης των απορριμμάτων σε θερμοκρασίες < 800 °C απουσία οξειδωτικού μέσου (όχι αέρας και ατμός). Οι αντιδράσεις και χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα παρουσία αζώτου είναι αρκετά περίπλοκες. Τα σύνθετα μόρια των αερίων διασπώνται σε απλούστερα με τελικό προϊόν μπορεί να είναι αέριο ή υγρό καύσιμο και εξανθράκωμα. Στην περίπτωση που το κύριο προϊόν είναι αέριο τότε η θερμογόνος ικανότητα του κυμαίνεται μεταξύ 10 - 20 MJ/m3. Ιδιαίτερη εφαρμογή βρίσκει στην επεξεργασία χρησιμοποιημένων ελαστικών αυτοκινήτων. Ωστόσο η τεχνολογία της πυρόλυσης βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.
Η τεχνολογία της πυρόλυσης δεν χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των απορριμμάτων σε μεγάλη κλίμακα, αλλά για τη «καθαρή» βιομάζα, τα ενεργειακά φυτά, κλπ για παραγωγή βιοκαυσίμων και την αποτέφρωση μολυσματικών αποβλήτων, κλπ. Υπάρχει σχετική δυσκολία εξασφάλισης αγοράς για τα υγρά προϊόντα της πυρόλυσης λόγω της μη σταθερής ποιότητας τους. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μετά την εφαρμογή των οδηγιών για τα βιοκαύσιμα.