ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΡΓΑ


Μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης αστικών απορριμμάτων




θερμική ενέργεια απο αστικά απόβλητα




Εκπαίδευση





Τεχνολογίες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων και βιομάζας με σκοπό την εκμετάλλευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ισχύος

Προηγμένη αεριοποίηση (βλέπε GoBiGas): Κατά τη διαδικασία της προηγμένης αεριοποίησης επιδιώκεται μέσω θερμικών αντιδράσεων η μερική οξείδωση και μετατροπή της οργανικής ύλης των απορριμμάτων σε μείγμα αερίων, αποτελούμενο από υδρογόνο, νερό, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Ως μέσο συνήθως χρησιμοποιείται αέρας ή ατμός υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας. Η θερμογόνος ικανότητα του παραγόμενου αερίου είναι 4 - 20 MJ/m3. Η χρήση αέρα εμπλουτισμένου σε οξυγόνο η μόνο οξυγόνο αυξάνει τη θερμογόνο ικανότητα έως και 20 MJ/m3.

 Για την ιστορία μπορούμε να αναφέρουμε ορισμένες μονάδες όπως Greve-in-Chianti (Ιταλία), Eggborough (πρόξεκτ ARBRE) (Αγγλία), Sistemas de Energia Revovavel (Βραζιλία), EPZ (Ολλανδία), Corenso United Oy Ltd, Lahti (Φιλανδία), SVZ – Schwartze Pumpe (Γερμανία), Sasol (Νοτιοαφρικανική ΄Ένωση), ΗΠΑ, κ.ά.

Η προτεινόμενη τεχνολογία προηγμένης αεριοποίησης από την εταιρεία TPS (Σουηδία) περιλαμβάνει δύο κυρίως στάδια. Το στάδιο της αεριοποίησης σε αντιδραστήρα ρευστοποιημένης κλίνης με επανακυκλοφορία (Circulating Fluidized Bed, CFB) και το στάδιο καθαρισμού του παραγόμενου αερίου, αρχικά σε αντιδραστήρα διάσπασης των βαρύτερων κλασμάτων υδρογονανθράκων και στη συνέχεια με φίλτρα σε χαμηλή θερμοκρασία. Η καύσιμη ύλη τροφοδοτεί την κλίνη αεριοποίησης, όπου επικρατεί πίεση πλησίον της ατμοσφαιρικής και θερμοκρασίες < 900 °C. Ως μέσον αεριοποίησης/ρευστοποίησης χρησιμοποιείται αέρας ή/και ατμός. Τα παραγόμενα αέρια εισάγονται σε μια δεύτερη ρευστοποιημένη κλίνη ανακυκλοφορίας, που αποτελεί τον αντιδραστήρα διάσπασης. Τα βαρύτερα κλάσματα υδρογονανθράκων παρουσία δολομίτη οδηγούνται σε διάσπαση προς ελαφρύτερα κλάσματα. Το παραγόμενο αέριο καθαρίζεται σε συμβατικές διατάξεις καθαρισμού και σε χαμηλές θερμοκρασίες χωρίς να παρουσιάζονται συμπυκνώσεις και επικαθίσεις βαρέων κλασμάτων υδρογονανθράκων στις επιφάνειες του εξοπλισμού.

Κατά την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων ή/και βιομάζας με την τεχνολογία της προηγμένης αεριοποίησης, οι μονάδες παράγουν στάχτη η οποία μπορεί να αδρανοποιηθεί το δε παραγόμενο αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν σε τουρμπίνα αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

State-of-the-Art IGCC (Integrated Gasification Combined Cycle)

Προσφέρουμε την τεχνολογία IGCC (Integrated Gasification Combined Cycle), που αφορά τη μετατροπή-αεριοποίηση στερεών καυσίμων σε ένα συνθετικό αέριο (synthesis gas) υψηλής θερμοκρασίας, το οποίο καίγεται καθαρά, παράγοντας ηλεκτρισμό σε διάταξη συνδυασμένου κύκλου, με ανάκτηση της απορριπτόμενης θερμότητας (συμπαραγωγή).

Η αεριοποίηση του ελληνικού λιγνίτη είναι μια “καθαρή τεχνολογία άνθρακα”, η οποία μετατρέπει το στερεό καύσιμο σε καύσιμο αέριο που  αποτελείται κυρίως από μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο. Το παραγόμενο συνθετικό αέριο καθαρίζεται από το θείο και τα στερεά κατάλοιπα και στη συνέχεια καίγεται σε αεριοστρόβιλο για την πρωτογενή παραγωγή ηλεκτρισμού. Τα αέρια του στροβίλου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ατμού και την κίνηση ατμοστροβίλου για την δευτερογενή παραγωγή ηλεκτρισμού (συμπαραγωγή).